Skip to main content

Flyhistorie på TimeWinder

Mennesket har altid drømt om at flyve, og i kølvandet på de teknologiske fremskridt i slutningen af 1800-tallet, fulgte flyvningens pionerer. De tidligste var rene vovehalse, der i kapløbet om at komme først og opnå berømmelse, kastede sig ud i en frygtsom leg med liv og død. I 1903 foretog brødrene Wright verdens allerførste veldokumenterede flyvning. Herhjemme var vores egen danske opfinder Ellehammer blandt Europas første, idet det lykkedes ham at "flyve" hele 42 meter i 1906.

De tidligste flyvemaskiner havde oftest flere vinger og kaldtes bi- eller triplaner (to eller tre sæt vinger) Under 1. verdenskrig gik flyvning fra et være "legetøj" for vovehalse til at blive et værktøj i krigsførelse med stor betydning. Mest kendt er nok "Den Røde Baron" fra 1. Verdenskrig: Baron von Richthofens ildrøde Fokker Dr.I. Under og efter 1. verdenskrig gik flyteknologien derfor ind i en rivende udvikling både hvad angår aerodynamik, lettere og mere ydedygtige motorer samt flaps og bevægelige vingeforkanter.

2. verdenskrig pressede flyvningens udvikling yderligere frem. Udviklingen af store bombefly lærte flyfabrikkerne at "bygge stort", og sammen med jetmotoren havde fabrikanterne nu redskaberne til at skabe de store passager-jetfly som blev grundlaget for 1960'ernes eksplosive vækst i den civile luftfart.

TimeWinder vil, med besøg af flere veteranfly, byde på eksempler på udviklingen indenfor flyvningens historie.

Flyene er i aktivitet alle tre dage fra kl. 10. Lørdag og søndag til kl ca. 17 og mandag til kl. 15.30. 

Kommer du flyvende? - læs mere herunder:

TIMEWINDER AERODROME

 

Nostalgi til lands, til vands og i luften: Grønnessegaard Gods har egen græslandingsbane, og det giver mulighed for deltagelse af fly på TimeWinder. Flyene på TimeWinder repræsenterer fly-historien for mindre fly fra midt 30'erne, op gennem 40'erne og 50'erne, til og med start 80'erne.  Flyene lander og letter flere gange i løbet af dagene og specifikt program vil blive opslået ved flyvepladsen. Der vil kunne opleves fly i luften alle tre dage og fordelt henover dagen. De fleste af flyene vil kunne opleves alle tre pinsedage.

Aerodromen

Der gøres en stor indsats for at skabe et tidsvarende nostalgisk miljø omkring flyvepladsen. Tidligere Flyvestation Værløses beredskabsforening stiller med et helt setup af både brand- og redningskøretøjer og udstyr der passer sig for en flyvestation/Aerodrome :-) 

Fly-nørd?  Når piloterne er landet, bliver de inviteret ”på besøg” hos lufthavnspersonalet til en snak om deres fly og gæsterne på TimeWinder er inviteret med. Stil spørgsmål, mød piloten og kom tæt på de spændende fly. Flyvergrillen: En lufthavn kalder på en flyvergrill, og det har TimeWinder-folkene selvfølgelig tænkt på. I samarbejde med ”Pølsebrødet”, skabes et område i nærhed af flyverne og med fuld skrald på lyd-kulissen. Her kan du både nyde en flæskestegssandwich og en kop kaffe.