Veteranbiler
Oplev bilens historie på TimeWinder, gense glemte mærker og modeller og forunders over den udvikling der lynhurtigt tog fart op gennem det 20. århundrede.
Automobilen har oplevet mangt og meget gennem tiden, to verdenskrige, ophøjelsen fra brugsgenstand til kulturarv. Kærligheden til de gamle biler er ikke blevet mindre.
De æstetiske buer, historierne de fortæller og den følelse af frihed de giver os.
Fra nyttekøretøj til hvermandseje
I de tidlige år var automobilet forbeholdt rige vovehalse. Da bilen fik reel nytteværdi var det op gennem tyverne og trediverne stadig mestendels i erhvervsøjemed at bilen fik sin berettigelse. Almindelig mennesker havde skam ikke bil.
Efter 2. verdenskrig tog udviklingen fart og med Danmarks 'Ja tak' til Marshall-planen begyndte den amerikanske drøm om frihed at vinde indpas i samfundet. Importen af billige bilmærker gjorde op gennem 50'erne og 60'erne bilen til hvermandseje.
Veteranbiler på TimeWinder
Entusiaster og veteranbilsejere deltager alle dagene på TimeWinder som udstillere med deres biler. Her kan du møde mærke-klubber, foreninger samt private samlere og ens for dem alle er at de brænder for deres interesse. Spørg ind til deres bil - de vil elske det! Men giv dig tid, for der er med garanti en lang og spændende historie bag. Både om bilens 'arbejdsliv', restaureringsproces samt om glæden over at køre i bilen :-)
Bliv udstiller
TimeWinder – et veteranbiltræf?
Nej, - lad os allerførst begynde med at fastslå at TimeWinder IKKE alene er et veteranbiltræf, men en nostalgi-festival i bredest mulige forstand hvor også veterankøretøjer er meget velkomne og på en måde en vigtig ingrediens i “TimeWinder nostalgi-gryde”, hvor fokus er på guldalderen for Danmarks industrialisering 1875 – 1975. Periodens afslutning falder for bilernes vedkommende sammen med udfasningen af emaljenummerpladerne i danmark. (officielt 1. april 1976) . I TimeWinders verden stopper "de gode gamle dage" altså her - mere eller mindre, idet der jo altid er en gråzone der kræver konduite og imødekommenhed for at håndhæve - noget TimeWinder prioriterer højt. Så har man en mekanisk perle der ikke helt kan leve op til alderskravet men som i udbredt grad bidrager til en historiefortælling, der giver mening i forhold til udstillingen på TimeWinder, opfordres man til at tage kontakt til os for nærmere information (se nederst).
Fin-bilsparkering
TimeWinder anderkender også nyere klassikere og ombyggede køretøjer og det arbejde der ligger bag opbygning, restaurering og vedligeholdelse af disse køretøjer, der i mange tilfælde befordrer deres entusiastiske ejere til træf. For disse er etableret en fælles særskilt parkering uden for selve eventpladsen, men i umiddelbar tilknytning, hvor man således kan efterlade sit klenodie blandt ligesindede og påpasselige entusiaster. Her kan parkeres alt fra customized køretøjer over Hot Rods til nyklassikere og youngtimere. Det vil også være her at ikke-forud tilmeldte udstillere ved pladsmangel på selve udstillingsområdet, vil blive anvist parkering.
Dansk Bilproduktion
I efteråret 2020 udkom en yderst interessant bog om biler produceret i Danmark skrevet af Erik Karsholt, og for menigmand er det sikkert overraskende at mange biler solgt i 1960erne, var samlet i Danmark. Ud over Citroen, Ford og GM, der var i gang allerede i 1920'erne, var det også Mercedes, Saab, Morris & DKW m.fl.
Hertil kommer selvfølgelig de egentlige danske bilfabrikker, Triangel og så Ole Sommers eventyr.
Der vil være eksempler på flere af ovenstående og vi går i disse dage og håber på at Erik vil kunne komme og holde foredrag om hans bog.
Ford T – køreskole
Denne ikoniske bil er den første typebil, solgt over hele verden. Med den fulgte udbredelsen af samlebåndet i industriel produktion.
Biltypen blev produceret i over 15 millioner eksemplarer fra 1908 helt frem til 1927, hvor den blev afløst (meget mod gamle Herny Fords vilje) af den moderne Ford A.
Det er noget anderledes at køre en Ford T bl.a. fordi den har det man kalder ’planetgear’, og i veteranbilskredse bliver kunsten af og til gjort lidt til ’raketvidenskab’. Men, som et par af vores inkarnerede entusiaster siger: 100 million mennesker har kunne køre biltypen (hvis hver Ford T har i gennemsnit haft 6 forskellige førere), så mon ikke også folk af 2021 kan finde ud af det?
På årets TimeWinder kan man selv prøve kræfter med udfordringen. Her etableres nemlig en Ford T køreskole, hvor man under trygge rammer og med en erfaren chauffør ved sin side, kan prøve at køre den ikoniske bil.
Gaslight Parade
Jo ældre historiske biler bliver, jo sjældnere ser man dem på gader og stræder - og efter mørkets frembrud. Det er en skam og noget vi på TimeWinder søger at kompensere lidt for. Såkaldte “messingbiler” og tilsvarende gamle motorcykler ses efterhånden kun på udstillinger eller til specielle løb som f.eks. Styrkeprøven, som afholdes hvert tredje år i Danmark. TimeWinder får besøg af nogle af disse tidlige og prægtige køretøjer i drift primært Pinsedag. Så har du en messingford, en Cadillac, Oldsmobile, Reo og hvad de ellers hedder disse herlige gamle køretøjer, så overvej at tilbringe én eller helst 3 dage på Grønnessegård Gods ved Hundested, i det skønne Nordsjælland, sammen med ligesindede. Pinsedag ved skumringstide bliver der eksklusivt for disse gamle køretøjer afviklet en parade hvor gaslys eller petroleumslygter gerne skulle være de dominerende lyskilder på køretøjerne. Så hermed en opfordring til at komme karbid i vandtanken, petroleum på lampen og frisk benzin i tanken og deltag med dit pragteksemplar af en messingbil eller motorcykel på TimeWinder nostalgishow i pinsen.
Kontakt os eventuelt for nærmere praktiske forhold (se nederst).
Klubstande og stumper
TimeWinder tilbyder etablerede klubber at de kan få en stand på træffet på favorable vilkjår. Det betyder at man kan se frem til at møde mange forskellige mærkeklubber på træffet samt nogle af de mere bredt favnende klubber som f.eks Nordsjællands Veteranknallertklub og den lokale Halsnæs Classic Motorklub.
Skal din klub med kan man læse om tilbuddet her.
I tilknytning til klubstrandene kan man gå på opdagelse på stumpemarkedet. Stumpestande og klubstande er placeret centralt på pladsen, så ingen fremmødte kan undgå at passere området ved ankomst til træfpladsen.
Vil du selv have en stumpestand kan du læse mere om dette her.
Yderligere oplysninger on klubstande, veteranløb og køretøjer generelt: Michael Deichmann, 22 27 86 51.
Takt og tone: Kan findes her