Traktortræk gælder i al sin enkelthed om at finde ud af, hvem der har den stærkeste traktor.
Deltagerne spænder deres traktor for en slæde, som er en form for vogn med en tung jernplade, der ligger på jorden. Ovenpå slæden sidder en kasse med vægt, der kører frem på slæden, efterhånden som slæden bliver trukket op af banen. På den måde bliver der overført mere og mere vægt til jernpladen, og traktoren får sværere ved at trække slæden.
Traktorerne er inddelt i klasser efter vægt så konkurrencen bliver fair. Der findes et regelsæt som deltagerne og deres traktorer skal overholde. I regelsættet, er blandt andet beskrevet hvordan man må tune sin traktor og hvordan den skal udstyres i forhold til sikkerhedsafskærminger.
Banen er 120 meter lang. Man starter ved 0 meter og skal trække slæden så langt man kan. Trækker man over 100 meter, hedder det at man har trukket ”full pull”. Er man heldig og laver fullpull i mindst et af de 3 gældende træk, går man videre til pulloff’en. I pulloff’en er banen udvidet til 120 meter. Slæden bliver gjort tungere og her gælder det om at trække slæden så langt som muligt inden man går i stå. Den traktor i hver klasse, der trækker længst, har vundet.
På TimeWinder kører vi hovedsageligt med gamle traktorer, da det jo er en nostalgifestival. Vi har dog taget enkelte traktorer med af nyere dato, for at vise kontrasten og vise hvor meget der er sket med landbrugstraktorer de seneste 40 år.
Der vil, under alle vores træk, være en speaker, der fortæller publikum hvad der foregår, forklarer lidt om reglerne og om traktortræk generelt. Speakeren kender flere af deltagerne og har derfor altid lidt sjove anekdoter at tilføje til de forskellige traktorer. I mellem trækkene, vil ryttergården være åben for publikum. Ryttergården er der, hvor traktorerne holder parkeret over weekenden.
Skulle der være udstillere på pladsen, der har køretøjer, de gerne vil prøve kræfter med foran slæden, er de mere end velkomne. Det kunne være militærkøretøjer, landbrugsmaskiner, dampmaskiner osv.